Türkiye’de evsiz köpekler sorunu da toplumsal kutuplaşmaya neden oldu. Sokaklarda köpek istemeyenler de sokakları köpeklerle paylaşmamız gerektiğini savunanlar da her zaman olmuştur. Ancak biz bu konuyu da uzlaşmanın mümkün olmayacağı bir zemine çekmeyi el birliğiyle başardık.
Aslında bu sorunun müsebbibi de çözümün adresi de belli: Hükümet. Çünkü bu sorun topyekün bir seferberlikle çözülebilir.
Son yaşanan kuduz vakaları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan dün bir açıklama yaparak yeni çalışma başlattıklarını ve gerekli talimatı verdiğini söyledi.
Erdoğan bu konuda daha önce de talimat vermedi mi? Ne zaman toplumsal tepki artıyor, Cumhurbaşkanı o sorunun çözülmesi için talimat veriyor. Sonra ne oluyor? İşte mesele bu...
Önümüzde yasal düzenlemelerden, topyekün bir kısırlaştırma kampanyasının ülke genelinde acil bir şekilde hayata geçirilmesine kadar yapılması gerekenler var.
Bu sorun hayvan severler, yasa koyucular, bilim insanları, belediyeler, odalar, hukukçular gibi tüm temsilcilerin geniş katılımıyla çözülebilir.
Hayvan severlerin anlamadığı şey şu: Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan insanları ya da sokak köpeklerinden korktukları için hayatlarını kısıtlayan insanları susturduğunuz zaman kazanan olmuyorsunuz.
Hayvan severler, uzlaşmaz bir şekilde meseleyi sahiplenerek tek söz söyleyicinin kendileri olduğunu iddia ettikçe, bu yukarıdan bakışları ile kutuplaşmayı derinleştiriyorlar. Linç zihniyetini besliyorlar.
Son dönemlerde toplu itlafı savunan, son derece aktif, linç kültüründen beslenen birtakım insanların türemesine neden olan biraz da hayvan severlerin bu uzlaşmaz tavırları.
Bilimsel verilere göre, eğer bu şekilde devam ederse 10 yıl sonra Türkiye’de sokak köpeği popülasyonu 60 milyona ulaşacak. Bu durum ne insanların ne de köpeklerin işini kolaylaştıracak.
Bu soruna bilimsel, hayvan haklarını da koruyan bir çözüm bulunması şart.
Meselenin çözülmesini isteyenler köpeklerden nefret ediyor değiller. Sadece çocuklarının, kendilerinin güvenliği için endişe ediyorlar. Günün her saatinde sokaklarda korkmadan dolaşmak istiyorlar.
Türkiye’de sahipsiz köpek kalmamalı. Bunun için de yapılması gerekenler ortada.
Kısırlaştırma seferberliği başlatmak ve köpek sahiplenmeyi yasalarla düzenlemek. Köpek sahiplenmeye ehliyet, bazı hayvan türleri için eğitim zorunluluğu getirilmeli, sahipli köpeklerin sokak köpekleri ile çiftleşmesi, sahipli köpeklerin sokağa bırakılması, merdiven altı köpek yetiştiriciliği önlenmeli ve gerekli cezalar da gündeme gelmeli.