İMO Şube Başkanı Akgün: ‘Yapı denetimi ve hazır beton kullanımı yıkıntı olmasını önledi’

Gündem 23.11.2022 - 10:46, Güncelleme: 23.11.2022 - 10:46 948+ kez okundu.
 

İMO Şube Başkanı Akgün: ‘Yapı denetimi ve hazır beton kullanımı yıkıntı olmasını önledi’

Düzce’de meydana gelen depremle ilgili bir açıklama yapan İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün “Yapı denetimi ve hazır beton kullanımı zorunlu olduktan sonra şiddetli bir depremin en azından hasarla yıkıntı olmadan atlatılması bir kere daha bilim ve mühendisliğin önemini ortaya koymuştur.
Merkez üssü Düzce olan ve çevre illerde hissedilen altı şiddetindeki deprem ile ilgili basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “Depremde diğer tüm afetlerin özü gibi aslında bir doğa olayıdır. Yapıların bilim, teknoloji ve mühendisliğe uygun yapılmadığında doğa olayı olan deprem maalesef doğal afete dönüşmektedir. Hep depremden sonra yapılan yardımları, yara sarmaları konuşuyoruz ancak deprem öncesi alınacak her önlem hem daha az maliyetlidir hem de hayati önem taşımaktadır” dedi. “BİLİMİN VE MÜHENDİSLİĞİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI” Düzce’nin 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999’da iki ciddi deprem yaşayıp bir bakıma yapı stoğunda bir yenilenme yaşadığını ifade eden Akgün “Yapı denetim ve hazır beton kullanımı zorunlu olduktan sonra şiddetli bir depremin en azından hasarla yıkıntı olmadan atlatılması bir kere daha bilim ve mühendisliğin önemini ortaya koymuştur. Yaşamış olduğumuz tüm depremler ve diğer tüm doğal afetlerden ayrı bir ders almamız gerektiği bir kere daha ortaya çıkmıştır. Bu konuları sıralayacak olursak depreme ve sonrasına kentlerimizi hazırlamak için bazı çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı. “ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALIDIR” Yapı stoğunun depremde en önemli konu olduğunu belirten Akgün şöyle devam etti: “Yapı stoğu acilen envanter çalışması ile çıkartılıp buna göre acil eylem planı hazırlanmalıdır. Deprem sonrasında acil müdahale yolları belirlenip bu yolların devamlı açık olması sağlanmalıdır. Bu yollara cephe olan yapıların deprem yönünden güvenli yapılar olması gerekmektedir. Deprem sonrasında deprem toplanma alanlarının, çadır ve konteyner konulacak alanların şimdiden alt yapılarının eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen konularda yapılan çalışmalar tamamlandığında, can ve mal kaybımız daha az ve depremlere karşı daha hazır olacağız. Bu bağlamda bir kez daha depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Mesleğimizin ilgilendiği her konu ve çalışmada yardımcı olmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.” 
Düzce’de meydana gelen depremle ilgili bir açıklama yapan İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün “Yapı denetimi ve hazır beton kullanımı zorunlu olduktan sonra şiddetli bir depremin en azından hasarla yıkıntı olmadan atlatılması bir kere daha bilim ve mühendisliğin önemini ortaya koymuştur.

Merkez üssü Düzce olan ve çevre illerde hissedilen altı şiddetindeki deprem ile ilgili basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “Depremde diğer tüm afetlerin özü gibi aslında bir doğa olayıdır. Yapıların bilim, teknoloji ve mühendisliğe uygun yapılmadığında doğa olayı olan deprem maalesef doğal afete dönüşmektedir. Hep depremden sonra yapılan yardımları, yara sarmaları konuşuyoruz ancak deprem öncesi alınacak her önlem hem daha az maliyetlidir hem de hayati önem taşımaktadır” dedi.

“BİLİMİN VE MÜHENDİSLİĞİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI”

Düzce’nin 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999’da iki ciddi deprem yaşayıp bir bakıma yapı stoğunda bir yenilenme yaşadığını ifade eden Akgün “Yapı denetim ve hazır beton kullanımı zorunlu olduktan sonra şiddetli bir depremin en azından hasarla yıkıntı olmadan atlatılması bir kere daha bilim ve mühendisliğin önemini ortaya koymuştur. Yaşamış olduğumuz tüm depremler ve diğer tüm doğal afetlerden ayrı bir ders almamız gerektiği bir kere daha ortaya çıkmıştır. Bu konuları sıralayacak olursak depreme ve sonrasına kentlerimizi hazırlamak için bazı çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALIDIR”

Yapı stoğunun depremde en önemli konu olduğunu belirten Akgün şöyle devam etti: “Yapı stoğu acilen envanter çalışması ile çıkartılıp buna göre acil eylem planı hazırlanmalıdır. Deprem sonrasında acil müdahale yolları belirlenip bu yolların devamlı açık olması sağlanmalıdır. Bu yollara cephe olan yapıların deprem yönünden güvenli yapılar olması gerekmektedir. Deprem sonrasında deprem toplanma alanlarının, çadır ve konteyner konulacak alanların şimdiden alt yapılarının eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen konularda yapılan çalışmalar tamamlandığında, can ve mal kaybımız daha az ve depremlere karşı daha hazır olacağız. Bu bağlamda bir kez daha depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Mesleğimizin ilgilendiği her konu ve çalışmada yardımcı olmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve halkgazetesikocaeli.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.