Sarı’dan grev erteleme kararına tepki: Gözdağına dönüştü

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu ve yaklaşık 400 işçiyi ilgilendiren  Bekaert  İzmit  fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamayarak grev kararı alınmıştı. 13 Aralık itibariyle başlayacak grev öncesi  Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile grev ‘Millî Güvenliği Bozucu Nitelikte Görüldüğü’ gerekçesiyle 60 gün ertelendi. İzmit Bekaert işçileri ise yasağa rağmen grevi pankartını astı, grev çadırını kurdu.

Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, ‘grev erteleme’ kararına tepki göstererek, kararın demokratik toplum düzeniyle bağdaşmadığını belirtti. Bekaert işçilerinin mücadelesini desteklediğini ifade eden Sarı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Türkiye’de çalışanların haklarını ortadan kaldıran düzenlemelerden biri olan grev erteleme uygulamasının son örneği Kocaeli’ de kurulu Bekaert iş yeri oldu. Bu iş yerinde Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları tarafından alınan grev kararları 13 Aralık 2022 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ertelendi. 1960’lardan bugüne kadar var olan grev erteleme yetkisi, tarih boyunca hep işçilerin pazarlık hakkını ortadan kaldıracak şekilde kullanılmıştır. Üstelik başlangıçta erteleme süresinden sonra grevin yeniden başlaması mümkün iken 1980 cuntası tarafından bu hak da yok edilmiştir. 

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İŞÇİNİN YARARINA OLMADI
2018 yılında gerçekleştirilen yönetim sistemi değişikliği sırasında da grev erteleme konusunda işçilerin yararına bir değişiklik yapılmamıştır. Böylece yaklaşık 40 yıldır, grev ertelemesi, aslında fiili olarak grevleri yasaklamayı sağlayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz. Sendikamız Lastik-İş’in de 1990 yılından başlayarak defalarca karşı karşıya kaldığı grev ertelemeleri, ülkemizde ne yazık ki çalışanların haklarını ve pazarlık gücünü ortadan kaldırmanın en kestirme yolu haline gelmiştir. Bu durumun en açık kanıtı grevlerin daha başlamadan ertelenmesidir. Grevleri ertelenen işçilerin sayısı milyonlu sayılara doğru yaklaşmaktadır. Bu nedenle grev ertelemeleri işçilerin ekmeğini işverenlere peşkeş çekmeyi sağlayan bir uygulamaya dönüşmüştür.

İKTİDARLARA GREV ERTELEME YETKİSİ VERİLMEMELİ
Üstelik ülkemizdeki grev ertelemesi, aslında, doğrudan bir grev yasağı şeklini almaktadır. Çünkü grevin erteleme süresi sonunda yeniden başlaması mümkün değildir. Grev yasağına dönüşen bu grev erteleme uygulaması kaldırılmalıdır. Siyasal iktidarlara grev erteleme yetkisi verilmemelidir. Günümüzde enflasyon olağanüstü yükselmiş, çalışanlar için hayat, geçinmenin mümkün olmadığı bir zindana dönmüştür. Gelir dağılımının giderek bozulduğu, çalışanların açlıkla karşı karşıya kaldığı, neredeyse tüm çalışanların yoksulluk sınırının altında ücret aldığı ülkemizde grev erteleme uygulaması kabul edilemez. Fiili olarak pazarlık hakkını ortadan kaldıran, işçileri açlığa mahkûm etmenin bir yolu haline gelen ve grev yasağına dönüşen grev erteleme kararlarını protesto ediyoruz.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GERİ VERİLMELİ
Böyle bir uygulama çalışanların haklarına saygı gösterilmesini öngören demokratik bir toplum düzeniyle kesinlikle bağdaşmaz. Bekaert iş yeri için alınan ve tüm çalışanlar için gözdağına dönüşmüş bulunan grev erteleme kararı hemen kaldırılmalıdır. İşçilere sendikal hakları ve toplu sözleşme hakkı geri verilmelidir. Çalışanların en temel hak ve özgürlüklerini engelleyerek gelişen ve uygarlaşan bir toplum yoktur. Ülkemizde de insanca yaşamanın sağlandığı demokratik bir düzene grev yasaklarıyla ya da çalışanların ekmeğini işverenlere vererek ulaşmak mümkün değildir. Grevlerimizi yasaklayarak mücadelemizi engelleyeceklerini düşünenler büyük bir yanılgı içindedirler. Grev başta olmak üzere tüm haklarımızı korumaya kararlıyız. Bekaert işçilerinin onurlu mücadelesini destekliyoruz. Selam olsun hak ve özgürlük mücadelesini yılmadan sürdürenlere."